Resa till Mackmyra destilleri

 2005

En kulen lördagsmorgon 7 maj kl. 09 vid Södertälje Central samlades en grupp på 13 personer från Telge Whisky Sällskap och i två bussar styrde vi kosan norrut på E4-an mot Gävle/Valbo.

Cirka två timmar senare gjorde vi vår första anhalt närmare bestämt hos "Faster Ellen", – ja så heter Wärdshuset i Gävle / Valbo, där vi intog en förnämlig och mycket smakfull lunch. Som kuriosa kan nämnas att smöret till förrättsbrödet var smaksatt med whisky från Mackmyra.

När den behagliga lunchen var avslutad fortsatte vi färden i ett fåtal kilometer till Mackmyra Svensk Whisky AB med sitt destilleri i Valbo. Platsen är ett gammalt järnbruk Mackmyra Bruk vid Gavleån med anor från 1500-talet och där Mackmyra Destilleri startade sin verksamhet 1999 samt senare samma år producerade den första whiskyn.

I den f.d. grovsmedjan tas besökare emot, vilken tidigare var platsen för en stångjärnshammare. Destilleriet är inrymt i den gamla kraftstationen men mäskning och jäsning sker i den gamla kvarnbyggnaden. Alla byggnaderna är historiskt skyddade byggnader d.v.s. inga förändringar får ske utvändigt, vilket bl.a. framgår av gamal ledningsutrustning i destilleriet.

Vid ankomsten i grovsmedjan gjordes en kort presentation av verksamheten och sedan en guidad tur i destilleriet där man utöver de traditionella kopparpannorna bl.a. också kunde se en gammal kvarn ursprungligen från England för malning av kornet.

Efter rundvandringen gjorde gruppen (med undantag av de två "stackars" chaufförerna) en whiskyprovning av två olika sorter:
·  Destillat (c:a 42%) 2,5 år gammal (således ännu ej whisky)
·  Whisky - enrisrökt och lagrad på nytt ekfat. Somliga tyckte dock att eftersmaken påminde om "rökt ål" !!

Mackmyra Destilleri lagrar sin whisky dels i skogslager i Bergslagen samt dels i Stockholms skärgård (Fjäderholmarna). Den första årgången kom således år 2002 och sortimentet består för närvarande av:

Mackmyra Elegant.
· Lagrad på bourbonfat
· Lagrad på sherryfat
· Lagrad på svenskt ekfat

Mackmyra Rök (vitmossa och enris)
· Lagrad på bourbonfat
· Lagrad på sherryfat
· Lagrad på svenskt ekfat

   

När provningen var avslutad var det dags för hemfärd, som skedde i omväxlande väder med både solsken, skyfall samt hagel. Efter cirka 2,5 timmar senare var vi alla välmående tillbaka i Telge igen från en synnerligen intressant dagsutflykt.

 

Referent: Sten Benje
Bilder: Mackmyra Destilleri samt Sten Benje

Resa Mackmyra 2005 (doc-fil)