Årsmöte 4 mars 2012
med whiskyprovning

Glenrothes 20år
Springbank 11år
Highland Park 18 år
Bladnoch 20 år


Ett som vanligt, kort och konstruktivt årsmöte i Telge Whisky Sällskap som fortsatte med en whiskypresentation med åtföljande provning samt samkväm som avslutning.
Lars Hjerpe (t.v.) redogjorde för revisionsberättelsen 2011 och Nils-Bertil Nilsson (t.h.) informerade om den planerade resan till Ven och Österlen i sept. 2012.Whiskyprovningen med temat
"Styrelsens ledamöter - min favorit"
inledddes med att var och en av de fyra ledamöterna gjorde en presentation av sin favorit.

Håkan Nilsson

Favorit: Glenrothes Cask Collection
52.8% - 20 år

Att välja ut en favoritwhisky från Speyside är påtagligt svårt. De är ju så lika varandra. Och detta måste ju vara ett problem även för tillverkarna. Varför skall någon välja deras whisky när det finns andra som smakar på samma sätt.
Ett distilleri som sticker ut med sit nytänkande är destilleriet Glenrothes som ligger i staden Rothes i whisky-distriktet Speyside. Staden ligger vid foten av Mannoch Hills och har tvåfina källor med vatten. Arcanny och Brauchhill.
I Rothes har man tillverkat whisky sedan 1840 vid destilleriet Glen Grant. Destilleriet Glenrothes startade sin whiskytillverkning den 28:e december 1879, samma dag som det var en stor tågolycka i Skottland; the Taybridge disaster, med många dödsfall.
Glenrothes är numera ett stort destilleri. Man tillverkar årligen 5.6 miljoner liter whisky. Huvuddelen går till blended whisky och ingår bland annat i Cutty Sark och Famous Grouse.
100000 liter av den finaste whiskyn används för att göra single-malt whisky. Denna whisky har alltså en utmärkt kvalitet. För att understryka detta inriktar man sig på att göra årgångswhisky där man strävar efter att få lite olika karaktärer från år till år. Doften har inslag av vanilj, torkad frukt och citrus. Smaken karaktäriseras av malt, apelsin, kanel och vanilj.


Curt Högbom

Favorit: Springbank
Port Single Cask
53,5% - 11år

till följd av Curts konvalescens gjordes presentationen av Patrik Berg

På Kintyrehalvön ligger Campbeltown som är det minsta whiskydistriktet i Skottland. Där finns tre destillerier, Springbank, Glen Scotia och Glen Gyle.
Att befinna sig på Kintyrehalvön känns som att vara på en ö men som sagt det är en halvö som hänger ihop med fastlandet via en 1500 m bred landremsa vid Tarbert. Även på det bredaste stället är halvön bara 15 km bred och ca 6 mil lång.
Staden Cambeltown har fått sitt nam efter greve Campbell som stod på protestanternas sida i den religiösa strid som präglat mycket av Skottlands historia. Cambeltown blev ett centrum för den kommersiella spritproduktionen långt före konkurrenterna i Speyside. Redan 1759 lär det ha funnits 32 licensierade destillerier i staden.
Det sägs att fiskeflottan kunde utan problem navigera hem i den tätaste dimma bara genom att följa doften från destillerierna.
Whiskyn som Curt valt är en Springbank Port Single Cask.
Namnet Springbank betyder " kanten av källan" och vattnet tas från Crosshills Loch. Springbank är också ett av de få familjeägda destillerierna och familjen Mitchell har ägt destilleriet sedan starten.
Destilleriet är ganska unikt då de tillverkar tre olika typer av whisky, Longrow som är rökig, hazelburn som är helt orökt och Springbank som är medelrökig.
Springbank tillverkar bara 750000 liter/år och man mältar sitt eget korn och buteljerar whisky själva.

Patrik Berg

Favorit: Highland Park
43% - 18 år

Whiskydistriktet öarna omfattar Arran, Jura, Mull, Skye och Orkney. Där Mull har Tobermory destilleri, Skye har Talisker destilleri, Arran har Arran destilleri, Jura har Jura destilleri och Orkney har Scapa och Highland Park destilleri.
Jag har valt en whisky från Orkney öarna. Orkneyöarna har tillhört Skottlad sedan 1470 men dessförinnan stod de under skandinaviskt styre i ungefär 700 år. Än idag träffar man på förnamn son Thorfin, Inga och Sigurd.
Vissa av dryckessederna på Orkney hör också till en tradition som är vanlig på svenska och norska landsbygden. Hit hör bryggning av öl till husbehov och användning av ovanliga sädesslag och kryddor. Det anses viktigt att kunna hälsa sina gäster välkomna med starka drycker speciellt vid bröllop och begravningar. Det blåser ofta här och det är mörkt och kallt på vintern.
Öarna är glesbefolkade och folk hade långt till släkt och vänner. Därför behövde man något värmande när man kom fram.
Det jag har valt som vi ska värma oss med idag är Highland Park 18 år.
Dsetlilleriet Highland Park byggdes 1798, man bryter sin egen torv och har egen golvmältning även om man inte använder det till 100 %, man tillverkar ca 2,5 miljoner liter/år.
Det fanns en lokal folkhjälte på öarna med ett orkney-skandiaviskt namn Magnus Eunson. Han var en välkänd lönnbrännare men samtidigt var han kyrkvaktmästare och det sägs att han gömde whiskyn under predikstolen.
Eunson som anses ha hittat en perfekt vattentäkt i närheten av staden Kirkwall, vilket ska ha inspirerat det lagliga destilleriet Highland Park att etablera sig på den platsen 1798. Eunson sägs dock ha fortsatt med sin lönn-bränning.


Ingemar Giös

Favorit: Bladnoch Lowland Single Malt
52,4% - 20 år

Destilleriet är Skottlands sydligaste. Egentligen ville jag berätta om Rosebank, men det finns bara två på Systembolaget och de ligger i prisintervallet 1800 - 2500, så det var inte att tänka på.
Destilleriet ligger faktiskt sydligare än Englands norra gräns mot Skottland inkl. staden Newcastle. Namnet kommer från Bladnochfloden.
Destilleriet har öppnats och stängts ett antal gånger. Den senaste stängningen av United Distillers senare kallad Diageo var 1993. Året därpå köptes Bladnoch av en irländare (Armstrong), som emellertid bara fick destillera 100 000 L per år och inte förrän år 2000 fick han möjlighet att börja produktionen.
Den whisky som provades var från det gamla lagret, som Armstrong köpte. Whiskyn destillerades i januari 1990 och buteljerades i februari 2010 som cask strength 52.4 %. Whiskyn hade lagrats i bourbonfat och är den äldsta Bladnoch som finns på marknaden.
Färg: svagt gyllene
Doft: vanilj, honung, äpplen, citron, hödoft
Smak: sötaktig, vanilj, citron
Eftersmak: honung, vanilj, lång
Utmärkt som aperitif.Efter avslutad whiskyprovning hade Jussi.arrangerat ett samkväm med god mat och dryck.Referat:
Håkan Nilsson
Curt högbom
Patrik Berg

Ingemar Giös

Foto & Layout: Sten Benje