Årsmöte 6 mars 2011
med whiskyprovning

Talisker 10år
Glen Garioch 12 år
Highland Park 18 år
Lagavulin 16 år


Efter ett som vanligt, kort och konstruktivt årsmöte i Telge Whisky Sällskap fortsatte sammankomsten med en för medlemmarna en gratis whiskyprovning. 

Temat för whiskyprovningen var "Styrelsens ledamöter - min favorit", vilka var och en under provningen fram-förde en kort presentation av sin favorit, men whiskymärket avslöjades först efter respektive provning.

Håkan Nilsson

Favorit: Talisker 10 år

Destilleriet Talisker ligger på ön Skye. Det grundades 1830 men totalförstördes 1960 av en brand.
Destilleriet bygges upp igen med nya pannor med exakt utseende som de gamla (inklusive buckor och skavanker).
Taliskers goda kvalitet uppmärksammades av författaren Robert Louis Stevensson 1880 som kallade Talisker för the king o´drinks.
Systembolaget bekriver smaken så här: Smakrik, påtagligt rökig whisky med fatkaraktär, inslag av tjärpastill, apelsinmarmelad, ljunghonung, jod och mörk choklad.


Curt Högbom

Favorit: Glen Garioch 12 år

klicka på länken för att läsa Curts presentation: Curt_Glen Garioch


Patrik Berg

Favorit: Highland Park 18 år

Nu ska vi smaka på en whisky från de norra delarna av Skottland
Det började tillverkas whisky illegalt på denna plats redan 1798.
Platsen har bra tillgång på vatten och mycket torv.
När whiskyn började tillverkas legalt 1826 var den redan ett etablerat namn. I samband med detta tog Robert Borwick över . 1895 sålde han destilleriet vidare till James Grant som lät installera två pannor till 1898.
Destilleriet ägs idag av Edrington group och har under de senaste åren vunnit ett flertal prestigefulla utmärkelser för sin whisky.

Vid tillvekningen används ca 20 % eget mältat korn.
Whiskyns rökighet ligger på ca 20ppm och de lagrar sin whisky på bourbon- och sherryfat.
Whiskyn har en tydlig doft och smak av rökighet med inslag av honung
och frukt.

Magnus Eunson var den som startade med illegal whiskytillverkning här och han var kyrkvaktmästare. Det sägs att han gömde sin whisky under predikstolen för att undkomma skattmasen.

Det är en ö-whisky från Skottlands nordligaste destillera.

Färg: Guldgul
Doft: Rökig med inslag av honung
Smak: Nyanserad rökig smak med fatkaraktär, inslag av torkad tropisk frukt, nötter, mörk choklad, jod och honung.


Ingemar Giös

Favorit: Lagavulin 16 år

Vad anser jag vara den bästa whiskyn? Ser jag i whiskyböcker hur man poängsatt olika whiskies, så har många andra märken än det jag valt fått högre poäng. Varför valde jag just ett speciellt märke? Om jag provsmakat på min whisky för 40 år sedan hade jag säkert valt ett annat märke. Varför? Jo dels för att mina smakreceptorer har förändrats med åldern och dessutom är upplevelsen, när jag drack drycken betydelsefull.
Har ni förresten tänkt på att en dryckesupplevelse ofta är kopplad till den geografiska platsen? Jag tror säkert att ni har något minne från en plats, då ni drack en speciell dryck. För 40 år sedan hade jag aldrig varit i Skottland utan resor dit har jag gjort de senaste 20 åren. Jag drack min favorit 1990 för första gången sedan jag besökt ett antal destillerier i Speyside. Ni känner ju alla till att whisky producerad i Speyside är mild.
Jag satt vid den öppna eldstaden på ett litet hotell i närheten av sjön Loch Ness. Men när jag smakade på en 16 årig Lagavulin var det som om whiskyn fått en annan dimension. Den var rökig men inte alltför rökig. Malten har från början cirka 35 ppm fenoler men efter 16 år ligger ppm nivån på 16-18 ppm. Lite jodaktig och med en lång eftersmak. När jag fortfarande provsmakar Lagavulin har jag smak och doftintrycken kvar från min allra första dram.
Hur kommer ni att uppfatta den? För att förstärka ert intryck av Lagavulin kan den här historien kanske påverka er. Har det möjligen lämnats in en flaska Lagavulin här? Jag glömde den i taxin i morse. Nej, men det har lämnats in en chaufför.
SKÅL

Efter avslutade provningar fortsatte samvaronmed en utsökt måltid arrangerad av Jussi.
Ordförande Patrik Berg tog tillfället i akt och förärade en 70-årig jubilar - Sten Benje - med TWS standar.Referat:
Häkan Nilsson
Curt högbom
Patrik Berg

Ingemar Giös

Foto & Layout: Sten Benje