Glenfiddich provning
22 april 2012

Glenfiddich 12 år
Glenfiddich Solera 15 år
Glenfiddich Ancient Reserve 18 år
Glenfiddich Gran Reserva 21år

 

David Francis (DF) Glenfiddich Brand Ambassador gästade Telge Whisky Sällskap för att leda provningen.
DF presenterade sig själv och började med att berätta om att Glenfiddich startade sin tillverkning 1886 och att destilleriet har ägts av familjen William Gant & Sons Ltd. sedan starten.

DF visade även ett bildspel så vi fick se destilleriet som det sett ut tidigare och hur det ser ut nu. Glenfiddich har en kapacitet att tillverka 12 miljoner liter per år. De har en egen buteljeringsfabrik och Glenfiddich är världen mest sålda Single Malt Whisky.

När DF berättade om tillverkningsprocessen så nämnde han att all whisky på Glenfiddich kylfiltreras. Då frågade en av provningsdeltagarna om inte det påverkar smak och doft.

DF säger att den metod som Glenfiddich använder ej påverkar smak och doft. Vi hade en kortare diskussion om detta då det finns andra destillerier som hävdar motsatsen och säljer sina whiskies som ej kylfiltrerade. Det kom förslag från en deltagare att det skulle vara intressant att göra en test med ofiltrerade och filtrerade Glenfiddich från samma tillverkning för att se om vi kan känna skillnad.
DF kunde dock inte lova detta men skulle ta det med sig som ett intressant förslag.

Nu till provningen av:

  • Glenfiddich 12 år

  • Glenfiddich Solera 15 år

  • Glenfiddich Ancient Reserve 18 år

  • Glenfiddich Gran Reserva 21 år

DF tycker att den 12 åriga är mycket underskattad i whiskykretsar och tycker att den är betydligt bättre än vad som sägs.
Jag måste säga att jag håller med för det är som att gå tillbaka till ursprunget som whisky smakade utan alla olika fatlagringar och wood finish som är vanliga idag.
Sammanfattningsvis var detta en mycket uppskattad provning som DF genomförde på ett avspänt sätt med humoristiska inslag. .

Referent: Patrik Berg 
Bilder: Glenfiddich
Layout: Sten Benje