Glenlivet vertikalprovning
7 september 2014

The Glenlivet - 12 år (40%)
The Glenlivet - 18år (43%)
The Glenlivet Archive - 21 år (43%)
The Glenlivet Nadurra - 16 år (55,1%)
The Glenlivet Single Cask Ed. - 17 år (57,5%)
Referatet är denna gång lite annorlunda eftersom ordinarie skribenten Anders Svantesson inte kunde deltaga. Gösta Hallin och Nils-Bertil Nilsson delar därför på gracerna så gott det låter sig göra. Det är av vikt att känna till att jag; N-B; endast kan uttala mig om smaken eftersom jag tappat luktsinnet. "Att inte känna dessa olika, och i samtliga fall, underbara dofter är ett ok tungt att bära. Därmed är också en plats på ett moln över Skottland i mitt nästa liv till salu för hugade spekulanter."

Första söndagen i första höstmånaden intog ett antal, 23 st, av sällskapets medlemmar Torpa för terminens första provning. En strålande sensommardag med The Glenlivet i glasen, och whiskyambassadör Olof Noréus, Pernod Richard Sweden, som provningsledare. Olof har bott och verkat i såväl Skottland som Irland, och han sa direkt att hans metod är att använda tvåvägs-kommunikation med deltagarna. Mycket bra!

Vi hade även glädjen att som gäst ha Anders Melldén, journalist från tidningen Whisky & Bourbon. Han fotograferade det hela samt intervjuade några av deltagarna under kvällen. Det ska bli spännande att läsa hur han presenterar Sällskapet och provningen i tidningen.

The Glenlivet: Destilleriet är beläget i Speyside-området i norra Skottland mellan Aberdeen och Inverness i norra utkanten av Cairngorms Nationalpark. Sedan 1770-talet hade en som hette Andrew Smith bränt whisky i lönndom på denna plats. (Skogsbeklädd dal med flödande vattendrag var synnerligen lämplig för sådant.) Hans son Georg tog så småningom över, men när spritskatten tillkom 1822 insåg han att det var mera lönsamt att vara laglydig. 1824 fick han tillstånd för tillverkning, och destilleriet fick namnet Glenlivet efter dalen det är beläget i.

Georg var den förste tillverkaren i högländerna som fick tillstånd. Givetvis blev det problem med de lönnbrännare som ville fortsätta på sitt sätt, vilket ledde till att Georg fick tillstånd att beväpna sig med två rejäla pistoler som självskydd. Hårda bud i Skottlands nordliga dalar! Nåväl, det lugnade ner sig och destilleriet lever kvar i allra högsta grad. Glenlivet fick tidigt ett synnerligen gott rykte. Så pass att namnet snart började användas som tillnamn av andra tillverkare. 1859 fick Glenlivet börja använda bestämda artikeln the i namnet. Andra som vill använda namnet får givetvis inte använda the, och måste ha bindestreck mellan sitt namn och Glenlivet. The Glenlivet ansågs länge som den absoluta maltwhiskyn, och har fortfarande en given plats bland de bästa, samt är den näst mest sålda maltwhiskyn i världen. Antalet liter per år är ca 10,5 miljoner, som produceras på deras 8 gasdrivna pannor och vattnet som används kommer från källan Josiés Well. Ägare i dag är Chivas Brothers med Pernod Richard som delägare. Kuriosa: Destilleriet har kvar en panna från tjuvbränningens dagar, vilken man har tillstånd använda i besöksnäringen.

Provningen var en öppen vertikalprovning med 5 glas.

Glas nr.1 12 år - 40 % - lite söt - mjuk - vanilj och är den som säljs mest i USA, samt är den näst mest sålda maltwhiskyn i hela världen- har legat på bourbonfat
Glas nr.2 18 år - 43 % - päron - mörk kola - dragning åt kaffe - liten inblandning av sherry

Glas nr.3 Archive, 21 år - 43 % - ganska mjuk - lätt sötma - torkad persika - 30 %
inblandning av sherry

Glas nr.4 Nádurra, 16 år - 51,1 % - mörkt bröd - salvia - ingefära - lite pepprig - ek - har legat på bourbonfat

Glas nr.5 Single Cask Edition, 17 år - 57,5 % - torkad frukt - mandel - lite sötma - ek - mörka körsbär - har legat på sherryfat - kallas även för Josiés cask

De flesta av oss var eniga om att The Glenlivet håller en hög och jämn kvalitet. Av de fem provade så var det 4 och 5 som diskuterades något mer. Om detta nu var för att vi hade värmt upp oss med de tidigare eller bara för att det var mer tryck i dessa två är en hypotetisk fråga.
De som uppskattades mest vid kvällens provning fanns i glas 2 och 3.

Kvällen avslutades i matsalen en trappa ner med måltid samt lite gott att dricka för den som ville ha något extra i den vägen.

Före provningen fick deltagarna en kort information om två olika resor som det arbetas med:

1) Till Skottland maj 2015, 6 dagar tisdag - söndag. Högländerna med besök på bl a Glengoyne, Cardhu, Glen Moray. Även besök hos Speyside Copperage.
Curt Högbom jobbar med denna.

2) Till Irland maj 2015, 5 dagar, onsdag - söndag. Omfattar såväl whisky som öl. Besök hos bl a Tullamore Dew och Carlow Brewery. Sten Benje jobbar med denna.

Eftersom båda resorna i denna inledande planering är i maj 2015 så blev det också klarlagt att den ena inte på något sätt behöver utesluta den andra. T ex kan de läggas på våren resp. hösten 2015, eller våren resp. år. Deltagarna fick betänketid fram till måltiden. Det visade sig då att majoriteten var för en resa resp. år, samt att resan till Irland i så fall bör komma först.

Resultatet av denna lilla enkät blev dessutom att allt om resorna snarast skall tillställas medlemmarna för intresseundersökning. Detta sker, som vanligt, genom Programgruppens försorg via sekreteraren.

Referat: Nils-Bertil Nilsson & Gösta Hallin

Foto & Layout: Sten Benje