Prolog
Det var en gång ett Whisky-sällskap som länge hade önskat göra en resa till något intressant whiskyland. Vid våren 2017 uppenbarade sig då en man med förslaget att resa till den stora Gröna ön i väster - Irland.
För att utröna hur många som kunde tänka sig att om ett år göra denna öresa fick Whisky-sällskapets medlemmar i vårmånaden maj 2017 svara på en intresseanmälan och i början av juni samma år hade så många som 23 personer fattat tycke för resan till Irland.
Den första förberedelsen för själva resan blev bokning i mitten av juni för hotell i Dublin samt för flyg-resan till Dublin, som blev klart bokad i mitten av juli. Därefter följde arbetet med planering för destilleribesök, övriga resmål och inte minst luncher o middagar.

Resenärer

Ann-Sofie o Kjell Askerlöf
Birgitta o Sten Benje
Leif Edvinsson
Ulla-Britt Eriksson
Kerstin Thiel-Hakkarainen
Jussi Hakkarainen
Lars Hjerpe
Anita o Curt Jakobsson
Kjell Kling
Per Leckenstedt
Ulla o Arne Löw
Sonja Mattsson_Angelbro
Christer Mattsson
Majt Nilsson
Berit o Erland Nykvist
Ann-Marie Ollén
Rose-Marie o Håkan Svahn

Dag 1 - måndag 28 maj
Så äntligen är det den STORA dagen för vår avresa till den Gröna Ön Irland med strålande solsken och klarblå himmel turligt nog med tanke på uppstigning från sängen kl. 4 - det vill jag kalla tidigt o uppe med tuppen.
Alla resenärerna är glada trots den något tidiga timmen och samlade på Stora Torget i Södertälje redan kl. 05:30. Väl ombord på bussen hälsas alla välkomna som "Early Birds", vilket tarvar en förklaring: "The Early Bird catches the worm" är engelskt talesätt liksomvårt svenska "Morgonstund har guld i mun", vilket har givit ett smeknamn till vår resa - "Early Birds Travel".

Vår chaufför Lasse Svensson från Hölö-Järna Busstrafik kör oss utan några som helst trafikbekymmer till Arlanda flygplats och under färden får var o en slutlig resplan samt info för flygincheckningen.
Väl framme följer proceduren med "halv avklädning" för att komma igenom tullkontrollen och sedan egenhändig utförd incheckning med förutbestämda sittplatser.
Det visar sig att flygavgången är försenad med 40 min. men trots det anländer vi till Dublin redan kl. 11:15 endast en kvart senare än planerat.

Efter hämtning av vårt resebaggage beger vi oss till ankomsthallen där vår chaufför för dagen Rory från Collins Travel inom en timme kör oss till Academy Plaza Hotel - vårt hotell för Irlandsvistelsen.
Efter inkvartering i respektive rum är det fritt fram för alla att under eftermiddagen utforska Dublins centrum och njuta av öl o tilltugg då det säkert kurrar i magen efter den tidiga morgonen. Även kvällen disponeras fritt för val av eget ställe och en god middag.
För min o min kärestas del gjorde vi efter tips en utflykt med pendeltåg till fiskeläget i Houth, där vi kunde avnjuta utsökta färska räkor med ett utomordentligt Alsacevin. Väl tillbaka avslutade vi dagen med dussinet TWS-are i hotellbaren.

Dag 2 - tisdag 29 maj

Vad kan vara bättre än att starta dagen med en "Full English Breakfast" i frukostmatsalen och så kunde vi göra varje dag under vår vistelse på hotellet d.v.s. låta oss väl smaka av Vita bönor, bacon, korv, ägg m.m.
Efter avslutad frukost kunde vi en kvart över nio äntra bussen från Collins Travel med plats för hela sällskapet och några extra platser därtill. Turligt nog strålade solen från en klarblå himmel.
Med dagens chaufför Richard kunde vi genom den täta trafiken krångla oss ut ur Dublin och därefter susade vi fram på komfortabla N4, M4 och slutligen ta av från M6 och landa i Kilbeggan efter cirka två timmar.


The Kilbeggan Distillery, Kilbeggan

Kilbeggan ligger vid floden Brosna och var förr ett vadställe och år 972 utkämpades här ett slag mellan danskar och irländare.
1757 grundades Kilbeggan Distillery och 1843 tog John Locke över som ägare.
1954 upphörde produktionen, men 1987 köpte Cooley Distillery (John Teeling) licensen för Kilbeggan.
2007 började produktionen gradvis igen d.v.s. 250 år sedan starten och full fart kunde noteras 2010, men redan året efter - 2011 - köptes Kilbeggan av Beam Suntory.

Vid mottagandet möttes vi av guiden Jessica ursprungligen från Sverige som berättade att destilleriet är väldigt gammalt med många år på nacken (1757) och vi kunde under guidningen beundra det gamla vattendrivna maskineriet fortfarande körbart. Naturligtvis visade Jessica oss den pågående produktionen i två "Pot Stills" och det gamla "Spirit Safe" som enligt egen utsago lär vara det äldsta i världen.Som av-slutning på besöket erbjöds vi att prova bl.a. en single malt whiskey "Locke´s". som uppskattades av de flesta i sällskapet.

Hugh Lynch´s Pub, Tullamore
Nu började det kurra i magarna så det var dags för lunch och därför klev vi på vår buss för att färdas ett stenkast eller två till Tullamore och Hugh Lynch´s Pub dit vi anlände efter c:a en halv timme och en förbetald lunch - "Sandwiches & Soup of The Day" - där var o en kunde beställa dryck efter egen smak och plånbok.
Hugh Lynch´s Pub grundades tidigt 1800-tal och köptes tidigt 1900 av Williams Group (D.E.Williams).
1960 köptes puben av Hugh & Mary Lynch, men såldes 1997 till Greecore, som är Irlands och världens största producent av "Sandwiches" med 350 miljoner/år.

Pubvärden tillika bartendern Emmet Lynch (son till den avlidne tidigare pubvärden) erbjöd till försäljning deras egen whiskey Hugh Lynch, Specially Blended, Limited Edition (1.000 flaskor).Whiskeyn tillverkas efter deras eget recept av ett destilleri på västkusten och om jag minns rätt i Westport. För egen del var detta ett oemotståndligt erbjudande så det blev första flaskan på resan.
Mätta och belåtna samlades vi nu i bussen och beredda för avfärd - men Åhå - var är Sonja ! Efter ivrigt spanande fann vi dock Sonja på andra sidan vägen med Stens tröja på armen - vilken lyckans ost han är !

Tullamore DEW Distillery, Clonminch - Tullamore
1829 grundar Michael Molloy destilleri i Tullamore.
1873 utses Daniel E. Williams till direktör för Tullamore och med sina initialer etablerar han det nya whiskeynamnet Tullamore D.E.W.
1925-1937 Tullamore destilleri är stängt.
1947 introducerar Tullamore "Irish Mist (whiskey/honey/herbs) med whiskey även för Tullamore D.E.W. från Daly´s Distillery, Tullamore ända till 1954 då destilleriet stängs och produktionen flyttas till Power´s Distillery, Dublin.
1960 tar Power´s över ägarskapet av varumärket Tullamore D.E.W. för fortsatt leverans av whiskey för "Irish Mist".
1966 bildas "Irish Distillers" gemensamt bolag för: Cork, Jameson och Power´s och som 1975 driftsätter nytt destilleri i Middleton, destillerierna i Dublin stängs. 1988 köps Irish Distillers av "Pernod Ricard".
2010 köper William Grant & Sons varumärket Tullamore D.E.W. och påbörjar planerna för nytt destilleri.
2014 Tullamore Distillery startar i Clonminch det första nya destilleriet på 100 år i Irland.

Efter ytterligare ett stenkast via ringvägen N52 i utkanten av Tullamore anlände vi med bussen till Clonminch och blev varse ett antal imponerande byggnader - det nya destilleriet - omgivet av murar och stängsel. Nu blev det lite av en utmaning att komma in på området med bussen ty det visades sig att säkerheten var nästan som Fort Knox med elmanövrerade stolpar mitt i körbanan. Men efter idoga försök kunde äntligen stolparna försvinna ner i underjorden och vi med bussen slank in till sist.
Väl utkomna ur bussen kunde vi förutom dagens strålande solsken konstatera att nu var det också varmt för att inte säga hett och svetten gjorde sig påmind. Här uppenbarade sig vår värd/guide Kevin Piggot, som hade accepterat/arrangerat vårt besök, eftersom normalt visas inte det nya destilleriet för grupper.
Huvudbyggnaden var estetiskt tilltalande uppförd i beige kalksten samt med dekorativt gröna dörr- och fönsterramar. Så naturligtvis blev det en sejour med ivrigt fotande av hela sällskapet framför den vackra byggnaden
Därefter kom vi in i den något svalare byggnaden där Kevin arrangerade foto av halva gruppen i taget där var o en var bar kläder som personalen vid destilleriet hade tidigare. Sedan bar det av till fots ett par våningar upp till ett rymligt konferensrum där vi kunde pusta ut ett tag. Så utförde Kevin ett uppvisnings-nummer - genom att öppna två stora väggdekorationer - vips kunde vi lite från ovan beskåda det imponerande destilleriet med sina pannor - "Pot Stills".
Så skulle vi äntligen börja med väsentligheterna d.v.s. provningen där Kevin till en början lät oss prova fyra olika destillat vilka efter gruppens samlade uppfattning smakmässigt kan beskrivas så här - ursäkta engelskan:
DEW Irish whisky: butter, citrus, green apple, marzipan, spicy, vanilla
DEW grain: biscuit, corn, grape, metallic
DEW malt: black current, fruity, raspberries, strawberries
DEW pot still: cinnamon, creamy, mixed spice

Som sist på provningen kunde vi njuta av en Tullamore 14-årig whisky lagrad i tre olika fat - rom, olorosso samt sherry - med utomordentlig smak.
Vår provningsledare den unge Kevin som började för ett antal år sedan i destilleriproduktionen visade sig vara ytterst kunnig, vältalig men inte minst oerhört humoristisk och därför mycket uppskattad främst av gruppens damer men även av herrarna.
Kevin har en mycket bestämd uppfattning om skotsk whisky och som ett "rött skynke" för honom var Johnnie Walker Red Label (Johnnie Walker - världens mest sålda skotska whisky) ! Vidare berättade Kevin från en provning med ett antal besökare (amerikaner ?) föranledd av hans uppfattning att det är en smula snobberi vid bedömning genom smak o doft. Därför hade han föreslagit att deltagarna skulle sätta glaset till örat och lyssna för att göra en bedömning och frågade sedan "vad blev resultatet ?" men svaren uteblev - då sade Kevin - "Bull Shit".
Avslutningsvis släntrade vi nerför trapporna och minglade runt i destilleriet med sina moderna pannor o jäskar med produktionen helt datorstyrd samt på avstånd även beskåda kolonndestilleriet.
Så blev det tid för samling i bussen men Sten blev på efterkälken febrilt letande efter sin ryggsäck i kon-ferensrummet. Dock blev det uppenbart att gruppen hade omhändertagit den då man ej litade på att Sten hade ordning på sina saker med tanke på tidigare tröjglömska.

Sena eftermiddagen anlände vi tillbaka till vårt hotell "Academy" och kvällen kunde spenderas på egen hand för att inmundiga god öl och mat.

Dag 3 - onsdag 30 maj
Dagen började något tidigt med sedvanlig "Full English Breakfast" och även denna dag var vi välsignade med strålande solsken, blå himmel och behaglig temperatur med dagens chaufför Tom väntande utanför hotellet som redan kvart över åtta kunde starta dagens utflykt. Vi segade oss ut från Dublin via ringvägen M50 men med ökad fart på N7 samt M9 befann vi oss efter cirka två timmar i Royal Oak.

Walsh Whiskey Distillery, Royal Oak
1999 Bernard & Rosemary Walsh grundar bolaget "Hot Irishman Ltd" och började med drycken "The Hot Irishman Irish Coffee".
2006 Avtal med "Irish Distillers" (Cork, Jameson, Power´s) för leverans av whiskey enl. deras recept.
2013 Delägarskap tecknas med italienska företaget "Illva Saronno".
2016 Eget destilleri öppnas på Påskdagen 21 juni.
Destilleriet är beläget i ett naturskönt område nästan parkliknande med stora höga lövträd och en rogivande anlagd damm vid entrén.
Promenad på en träbro ledde in i receptionen där dagens giude Fionn välkomnade oss med en introduktion om Walsh Distillery som följdes av en rundtur i destilleriet där vi till en början beskådade några jäskar tre kopparpannor (pot stills) samt en kolonnpanna.
Icke helt överraskande blev det avslutningsvis en provning av - Writer´s Tears - en blandning av Single Pot Still / Single Malt / trippeldestillerad samt utan sädessprit och en förhållandevis mjuk whiskey.

Det närmade sig lunchtid så åter igen en kort busstur via M9 och vidare på N10 för att slutligen rulla in i Kilkenny där vi orienterade oss fram till -

Kyteler´s Inn, Kilkenny
Detta är en av Irlands äldsta värdshus och grundades 1324 av Dame Alice de Kyteler, som skapade sig en rejäl förmögenhet men blev p.g.a. avundsjuka anklagad för häxeri. Hon blev dömd till att brännas, men genom goda kontakter lyckades fly till England innan domen kunde verkställas.

På förhand hade platser och tid bokats för lunch, men vi anlände lite tidigare än planerat och blev hän-visade till ett av de riktigt gamla rummen, som enligt vårt tycke var alldeles för mörkt. Med tanke på det strålande vädret lyckades vi övertala värdinnan att äta lunchen ute i "pergolan", på villkor att vi blev klara inom en timme. Sagt o gjort mat- o dryckesbeställngar gjordes på momangen, maten kom på borden inom kort till allas belåtenhet och med individuell betalning lätt o snabbt avklarad inom avtalad tid var det dax för avmarsch.
Efter en kort promenad lokaliserade vi bussen som förde oss till nästa anhalt -

Kilkenny Castle, Kilkenny
1173 byggdes ett slott i trä vid floden River Nore´s vadställe av Richard de Clare, 2nd Earl of Pembroke med smeknamnet Strongbow (Norman knight).
1192 startade William Marshall (svärson till de Clare) ett slottsbygge i sten som blev klart 1213 av vilket tre torn fortfarande finns kvar.
1391 köptes slottet av James Butler, 3rd Earl of Ormond och familjen Butler ägde slottet i över 500 år.
1967 sålde James Arthur Butler, 6th Marquess of Ormonde slottet till "Kilkenny Castle Restoration Committee" för den symboliska summan av £50. Senare har slottet övertagits av Office of Public Works som ägs av Irländska staten.
Så uppsökte vid slottets reception för att hämta förbetalda biljetter och efter lite väntan uppenbarade sig en guide som visade oss på rätt spår för en cirka två timmars rundvandring i slottet, vilken avslutades i den magnifika "Picture Gallery Wing".
Naturligtvis måste slottsbesöket förevigas så en fotosession följde med slottet som bakgrund, och sedan slank vi utanför slottsmuren för att lokalisera vår buss för hemresan till Academy i Dublin.


The Church, Dublin

En kort kvällspromenad i Dublin förde oss alla till en kyrka ombyggd till restaurang med bl.a. ett stort blyinfattat gavelfönster. Vi blev visade upp på läktaren och kunde bänka oss runt det beställda bordet där vi fann en förutbestämd "TWS-meny", men av vem är oklart. Överraskningen var att om du valde hela eller del av menyn - samma betalning tack, men oavsett var det en utsökt och läcker middag. Senare lika kort nattvandring hem till Academy med en något lättare plånbok.

Dag 4 - torsdag 31 maj

Tro det eller ej men fortfarande var det ett strålande väder även denna morgon och på förutbestämd tid kvart över nio fanns dagens chaufför Matt (mycket trevlig o pratglad, som ibland också arbetade som guide) med buss väntande på oss utanför hotellet.
Inte för att jag tror att sällskapet är särskilt religiöst, men idag skulle vi göra ytterligare ett kyrkobesök. Efter att Matt hade stångat sig igenom Dublins morgonrusning i trafiken anlände vi strax före klockan tio till -

Pearse Lyons Distillery, Dublin
Destilleriet som är inrymt i en kyrka grundades av Pearse Lyons, irländarefrån Dublin men bosatt i USA.
Kyrkans ursprung är från 1200-talet och nuvarande i gotisk stil byggdes 1859.
På kyrkogården är bl.a. nio generationer av Pearse Lyons familj begravda, kyrkan stängdes 1963.
2013 köptes kyrkan av Pearse Lyons.
2017 i september öppnades destilleriet och besökscenter i St. James´ Church, St. James Way, Dublin.
Våren 2018 avlider grundaren Pearse Lyons.

Efter en kort väntan kom vi in i en ljus och trevlig reception där vi erhöll våra förhandsbetalade biljetter och sedan bänkade oss i studion där en presentation av destilleriet visades. En fortsättning på vårt besök leddes av guiden Sheila som på ett livfullt och medryckande sätt berättade om kyrkogården o kyrkan. På toppen av kyrkan är en modern glasspira placerad och designad av Deidre Lyons, som vid mörker lyser med ett blått sken
Det första som fångar uppmärksamheten när vi kommer in i kyrkan/destilleriet är de stora och praktfulla blyinfattade fönsterna som är renoverade/nygjorda med motiv i fönsterna som visar en pilgrimsfärd, whiskytillverkning, tunnbindning o ingredienser för whiskeytillverkning.
Sedan kan vi inte undgå notera de två kopparpannorna Mighty Molly som är en mäskpanna samt Little Lizzy som är en spritpanna, destilleriet tillämpar dubbeldestillering. De båda pannorna kommer ursprungligen från Kentycky, USA men 2012 installerades dessa hos Carlow Brewery, Muine Bheag (nästgårds med Walsh Distillery, Royal Oak) för provkörning innan de flyttades till Dublin.
När vi väl hade sett oss mätta på fönster o pannor vidtog den traditionella provsmakningen med fyra sorter Pearse whiskey -
The Original: Blend, 3-5 år, malt- o sädeswhiskey, bourbon-fat lagring.
Distiller´s Choice: Blend, 3-9 år, malt- o sädeswhiskey, bourbon- o sherryfat-lagring.
Founder´s Choice: Single Malt, 12 år, maltwhiskey.
Cooper´s Select: Blend, 7 år, malt- o sädeswhiskey, bourbon- o sherryfat-lagring.
Alla intrycken från detta kyrkliga destilleri lämnade ju ingen oberörd så för att föreviga minnet blev det inköp av diverse buteller med Pearse whiskey.

Chauffören Matt var redo och väntade på att föra oss till nästa utflyktsmål endast en kort färd från St James Way och söderut på ringvägen M50 och sedan M11 -

Powerscourt Gardens, Enniskerry
Inträdet till anläggningen var enkelt avklarad tack vare de förbetalda biljetterna och som berättigade till en individuell och egen tur i trädgårdarna. Men nu hade det blivit lunchdags så flera av sällskapet letade sig fram till "Terrace Cafe" och med vald lunch till hands fann vi skugga på terassen från den varmt lysande solen.

Från sittplatsen kunde vi skåda ut över "Italian Garden" med sina statyer av Apollo o Diana och bortom den "Triton Lake" med sin fontän samt jämte den "Japanese Garden". Efter avslutad lunch medgav tiden en rundvandring via "Julia´s Memorial" till "Walled Garden" med många och intressanta växter.


Hemkomna till Academy blev det en stunds rådslagning beträffande kvällens övningar då bord hade reserverats för kvällens middag på pub i Dublin. Delar av sällskapet hade dock tidigare aviserat andra planer så reservationen hade annullerats.
Ändringen av den planerade middagen hindrade inte att cirka 10 TWS-are senare på aftonen begav sig ut på promenad till den tänkta puben "The Brazen Head" (Irlands äldsta Pub - 1198). PUB-interiören var som sig bör mysig och maten med vin o öl var förståss kulinariska läckerheter.

Dag 5 - fredag 1 juni
Denna sista utflyktsdagen hade solen tröttnat och vi fick känna på lite spridda regndroppar, men även denna dag var vi begåvade med busstransport och med Richard som chaufför (samma chaufför som dag 2) körde han oss till -


Old Jameson Distillery, Bow Street, Dublin
1780 startar John Jameson destilleri på Bow Street, Dublin.
1966 bildas "Irish Distillers" gemensamt bolag för: Cork, Jameson och Power´s och som
1975 startar nytt gemensamt destilleri i Middleton (nära Cork) och destillerierna i Dublin stängs.
1988 köps Irish Distillers av "Pernod Ricard".
2016 Old Jameson Distillery, Dublin öppnar som besökscenter.
Något tidigt anländer vi till Bow Street och hukar oss för de spridda regndropparna, men inom kort blev vi insläppta in i besökscentret av en barmhärtig guide. Reseledaren Sten får ett tips på en utmärkt plats för fototagning från en liten annorlunda vinkel och snubblande uppför den svängda trappan ser han till sist alla huvuden i sällskapet lite grann från ovan.
Ner för trappan och möter vår guide Lucy som för gruppen till "teaterrummet" där vi placerar oss stående i grupper vid var sitt litet bord med bl.a. ingredienser för whiskytillverkningen. Under tiden som vi snusar och känner på de olika ingredienserna, utför Lucy en presentation av tillverkningsprocessen med hjälp av en på väggen alldeles enastående och förklarande rörlig grafik med färg och ljusspel.
Det är helt klart att Jameson har satsat stora belopp på en förstklassig presentation, men så är de ju också Irlands whiskyproducent nr 1 när vi talar om volym
Efter denna uppvisning står provsmakning i tur och vi beger oss till det runda rummet där diverse olika whiskey avsmakas, men vid det här laget tycks det som om de flesta har blivit lite blasé på whiskey.
Här gjorde sällskapet ett gemensamt inköp av Powers - Signatur Release, en Single Pot Still Whiskey (Midleton Distillery) till reseledaren Sten som en uppskattning för nedlagt arbete för denna Irlandsresa.

Förnyad busstur med Richard som på en halv timme kör genom Dublin och korsar floden Liffey där vi på södra sidan finner vårt sista destillery på den här resan -

Teeling Distillery, Dublin
1782 Walter Teeling startar destilleri i Dublin.
1989 John Teeling startar Cooley Distillery i Cooley (norr om Dublin).
2011 John Teeling säljer Cooley Distillery and Kilbeggan Distillery till Beam Suntory, men behåller lagret av whiskey.
2015 Sönerna Jack & Stephen öppnar nytt destilleri I Dublin, det första i Dublin på 125 år.
2017 Bacardi förvärvar en minoritetsandel i destilleriet.
Inträdet var förbetalt och guiden Jessica mötte oss så presentationen av whiskeytillverkning kunde ta sin början och följdes av en rundtur i destilleriet, som tyvärr var något trist och lite stökigt med andra grupper. På sedvanligt sätt följde så en enkel provsmakning och båda mycket välsmakande - troligen tack vare romlagring.
Teeling Small Batch Irish Whiskey, lagrad på romfat
Seasonal Cocktail, baserad på ovanstående whiskey och blandad med röd cocktaildricka
Efter avslutad provning blev det tillfälle att inventera i destilleriets shop där många utsökta whiskey lockade till inköp.

Sista bussfärden för dagen förde oss vid lunchtid tillbaka till Academy och eftermiddagen var tänkt att var o en enligt eget önskemål disponerade på egen hand. Nu hade det lätta regnet upphört så resten av dagen kunde åter igen avnjutas i strålande sol och behaglig värme.

Kvällens övningar skulle tillbringas på en pub med underhållning så kl. 18:15 var det dags att äntra en ståndsmässig buss - Scania naturligtvis - med en yngre chaufför vid namn Kieron. Färden ställdes till utkanten av Dublin och vidare upp i bergen med en vidunderlig utsikt, men vägen var inte den bredaste så vid ett antal tillfällen blev det nödvändigt att grensla delar av trottoaren. Efter si så där en timme var vi framme vid vårt resmål -

Johnnie Fox´s Pub, Glencullen
Grundades 1798 och är en av Irlands äldsta och mest berömda traditionella pub och omtalad för att vara den högst belägna puben i Irland.

Sällskapet klev ur bussen och följde reseledaren mot entrén, som dock hade lite svårigheter att finna den något dolda entrén. Lite väntetid i den oerhört välfyllda puben för att sedan bänka oss vid det beställda långbordet. Här blev vi varse att stället till hälften liknade ett museum med allehanda gamla föremål på väggar och hyllor.
Snart dök de flinka servitriserna upp för att notera önskemål för mat från en redan fastställd meny med två val för respektive rätt samt därtill individuell beställning av dryck:
Starters: Prawn Cocktail or Mountain Lamb & Cashel Blue Sallad
Main courses: Braised Lamd Shank or Roasted Organic Salmon
Desserts: Fox´s Apple Pie or Fox´s Famous Whiskey Cake
Lite senare började uppträdandet "Hooley Show" med "Irish Dancers" som utförde både River Dance samt Step Dance till publikens förtjusning och därefter fortsättning med fiolspelande musiker som kunde engagera publiken att delta i underhållande allsång. Det blev en mycket livlig stämning i lokalen med människor från flera olika länder


Dag 6 - lördag 2 juni
Sista dagen på resan med lite av sovmorgon samt njuta lite mer och längre av "Full English Breakfast", men utcheckning från rummen mitt på dagen så baggaget fick förvaras i särskilt utrymme på hotellet.
Eftermiddagen kunda var o en fördriva efter eget huvud - exempelvis lunch med en kall öl - och vid fyratiden bar det iväg med buss och chauffören Gavin till flygplatsen och incheckning av både person och baggage och till sist genom nålsögat "säkerhetskontrollen".
Flyget lämnade Dublin enligt plan och ankomst till Arlanda likaså där vår eminente chaufför Lasse mötte oss redan i ankomsthallen och bussen anlände till Södertälje omkring midnatt - precis som på beställning.

Värdering av destilleribesöken
Alla har bidragit med att poängsätta besöken på de sex destillerierna med resultat enligt nedan där högsta poäng är bäst och tätstriden blev verkligen jämn:
1. Tullamore-------- 228 poäng
2. Pearse Lyons--- -224 poäng
3. Kilbeggan -------190 poäng
4. Walsh ------------146 poäng
5. Jameson -------- 118 poäng
6. Teeling ----------- 60 poäng

Single pot still whiskey - definition
Single pot still whiskey är en specifik Irländsk whiskey tillverkad av ett enskilt destilleri från mäsk bestående av mältat och omältat korn destillerat i en "pot still".
Irlands regerings-regler föreskriver:
- destillerad från mäsk med en kombination av mältat korn, omältat korn och andra sädesslag
- i en "pot still", sådan att destillatet har doft och smak av de ämnen som används
- användning av minimum 30% mältat korn och 30% omältat kornText: Sten Benje Foto & Layout: Sten Benje