VM-semifinal - Maltwhisky
25 oktober 2014

Yoichi - 10 år (45%)
Glen Grant - 16 år (43%)
Balblair 1997 - 15 år (46%)
Hakushu - 12år (43,5%)
Glenfiddich, Aberfeldy, Glenmorangie m.fl. 

Telge Whiskysällskap fick i slutet av september 2013 en förfrågan från den svenske whiskyikonen Henrik Aflodal om vi kunde tänka oss att arrangera en av totalt fyra semifinaler av VM i maltwhisky hösten vintern 2014, spontant vill man ju bara svara JA… på en sådan fråga men efter som vi är en strikt parlamentarisk förening lade vi band på oss och bad att få återkomma med vårt svar.
För den som inte vet vad VM i maltwhisky är så kan väl arrangemanget i korthet beskrivas så här.

 

VM har arrangerats tre gånger tidigare, första gången 2005, andra 2007 och senast 2010 så nu var det dags igen 2014, ambitionen är att ett nytt VM sedan skall återkomma i 2018 osv.
Det är destillerierna som tävlar, regelverket säger max 16år, max 48 procent och vara en representativ huswhisky som väljs ut av whiskyspot.
Alla destillerier är med, ingen kan vägra, startfältet delas upp i tre kategorier, Malty, Sherry och Rökig stil.
Under en turne på pubar och whiskyklubbar runt hela Sverige under 2014 smakar rosar och ratar vanliga svenska whiskyentusiaster tills bara ett starkt reducerat semistartfält återstår, fyra semifinaler och slutligen en final i Stockholm.
Möten kom och gick, vi vände och vred på frågan ang deltagande, för och emot, vi pratade med Henrik om förhoppningar och farhågor men till slut blir svaret ändå ja, vi ställer upp.
Dagen bestäms till lördagen den 25e oktober 2014 och i programkommitten diskuteras hur en inbjudan skall se ut… det får inte verka för avancerat men de som skall sitta i juryn skall endå ha en ingående kännedom om maltwhisky för att göra sitt jobb på ett rättvisande sätt.
Dagen kom och åtminstone den här skribenten hade hoppats på en massiv uppslutning, ett femtiotal kanske, nu blev vi bara trettiosju, medlemmar och gäster, nya ansikten som vi hoppas få se även i framtiden, alla var dock taggade och det krävs väl ett stort mått galenskap för att betala ca 400kr och sedan spotta ut tio whiskys av bästa härkomst.

På vår delade lott hade den kanske allra svåraste och mest prestigefyllda kategorin kommit, the malty style men faktiskt också den roligaste för det här… det är riktig whisky.
Tio flaskor skall kokasned till tre, hos oss samt tre från ytterligare en semi som sedan skall utgöra ett startfält på sex glas i finalen, alla mycket bra och namnkunniga destillerier, glasen var arrangerade så att de mer finstämda kom i början och smakbomberna i slutet, allt för en så rättvis bedömning som möjligt, vi kände till vilka destillerierna var men inte i vilket glas.

Så här såg vår uppställning ut från vänster till höger, och efter respektive glas vår poäng:

Scapa 16år, 40 procent, tvåa i Åkersberga, 3 poäng av oss.

Glengoyne 15år, 43 procent, tvåa i Tingsryd, 3 poäng av oss.

Dalwhinnie 15år, 43 procent, tvåa i Vimmerby, 7 poäng av oss.

Glenmorangie 10år, 40 procent, tvåa i Karlskrona, 11 poäng av oss.

Glen Grant 16år, 43 procent, etta i Karlskrona, 50 poäng av oss.

Aberfeldy 12år, 40 procent, tvåa i Sundsvall, 12 poäng av oss.

Glenfiddich 14år Rich Oak, 40 procent, etta i Åhus, 20 poäng av oss.

Balblair 1997 15år, 46 procent, etta i Åkersberga, 54 poäng av oss.

Hakushu 12år, 43,5 procent, tvåa i Örnsköldsvik, 36 poäng av oss.

Yoichi 10år, 45 procent, etta i Sundsvall, 57 poäng av oss.

Så här långt in i provningen toppade således Yoichi, ett riktigt krutpaket i smaker på 57P tätt följda av Balblair 54P och Glen Grant på en hedrande tredjeplats med 50P.


Först nu när vårt resultat var känt väljer tävlingsledningen, det vill säga herr Aflodal själv att lämna sina poäng som följer, 2P till Glenmorangie som då stannar på blygsamma 13P, oroväckande lite för en riktigt bra Whisky.
4P går till Yoichi som med det drygar ut sin ledning till 61P, och sist fördelas 8P till Glen Grant som med detta går in som tvåa med 58P före Balblair som enligt skribentens ringa åsikt var bäst på brickan denna kväll och värd en betydligt högre poäng.
Nåja… topp tre blir i alla fall de destillerier som sällskapet tagit ut även om vi har delade meningar om ordningen.

VM finalen gick den 13e december på Hasselbacken i Stockholm där Yoichi som vart världsmästare 2005, samt har varit med i alla VM finaler hittills, kom på andra plats, slagen av Longmorn som deltagit tre gånger i final och nu nådde ända fram i kategori Malty style.
Glendronach GD 15år Rival, 46 procent tog hem segern i Sherried style och Laphroaig LP Triple Wood, 48 procent vann i Peated style.

Vår semifinal var avklarad på ett hedersamt sätt, programkommitte och styrelse vill rikta ett varmt tack till alla er som deltog och med fokuserat allvar, liv och lust bidrog till, kanske den bästa uppställningen i finalen hittills.

Mindre hedersamt var väl mathållningen efteråt, man kan väl säga att det som kunde gå fel… gick fel, vi spekulerar inte mer i detta utan hoppas att man lär av misstagen.

Referat:Anders Svantesson

Foto & Layout: Sten Benje